Wizy

Od 29 lipca 2008 r. Weszła w życie decyzja ZEA Ministerstwa Spraw Wewnętrznych ZEA nr 322 z 2008 r. Ustanawiająca nowy system wydawania wiz wjazdowych do ZEA na czasowy pobyt w tym kraju. System wydawania wiz rezydentów (zezwoleń na pobyt i / lub zezwoleń na pracę) pozostaje taki sam, podobnie jak system wydawania wiz wjazdowych na pobyt i zatrudnienie. Nowy system wizowy jest taki sam dla wszystkich emiratów ZEA. Dzisiaj w Emiratach wydawane są następujące rodzaje wiz wjazdowych:

Mieszkańcy Zjednoczonych Emiratów Arabskich (wizy) mogą ubiegać się tylko o najbliższą rodzinę. Zaproszenie do odwiedzenia wizy innych krewnych i znajomych mieszkańców wymaga specjalnego pozwolenia od kierownictwa służby imigracyjnej. Tylko obywatele ZEA mogą zapraszać znajomych do wiz gości w Zjednoczonych Emiratach Arabskich.

PAKIET DOKUMENTÓW DO WIZY STOSUJE BEZPOŚREDNIO PRZEZ SPONSORA. WYDAWA SIĘ NA 2 MIESIĄCE Z MOŻLIWOŚCIĄ PRZEDŁUŻENIA KOLEJNEGO NA 1 MIESIĄC.

Posiadacze paszportów niektórych krajów mają możliwość otrzymania bezpłatnej wizy na okres 30 dni na lotnisku po przylocie do ZEA, z możliwością dalszego przedłużenia. Kraje te to: Wielka Brytania, Francja, Włochy, Niemcy, Holandia, Belgia, Luksemburg, Szwajcaria, Austria, Szwecja, Norwegia, Dania, Portugalia, Irlandia, Grecja, Cypr, Finlandia, Malta, Hiszpania, Monako, Watykan, Islandia, Andora , San Marino, Liechtenstein, USA, Kanada, Australia, Nowa Zelandia, Japonia, Brunei, Singapur, Malezja i Hongkong.

Wiza długoterminowa ważna do 90 dni. Nie jest odnawiane ani przywracane, jeśli nie zostało zużyte w ciągu 60 dni od daty wydania. Może być wydany zarówno pod patronatem osoby fizycznej, jeśli udowodniono pokrewieństwo sponsora i wnioskodawcy, jak i w ramach struktury handlowej. Pakiet dokumentów w obecności indywidualnego sponsora obejmuje: zdjęcie wnioskodawcy poświadczone przez sponsora, kopię paszportu sponsora, kopię paszportu wnioskodawcy, zaświadczenie o wynagrodzeniu lub kopię umowy o pracę sponsora, dokument potwierdzający relacje między sponsorem a wnioskodawcą, ubezpieczenie medyczne.

Pakiet dokumentów w obecności sponsora - struktura handlowa obejmuje: zdjęcie wnioskodawcy poświadczone przez sponsora, kopię paszportu sponsora, kopię certyfikatu rejestracji firmy w Dubaju, ubezpieczenie medyczne.

Całkowity koszt wizy wynosi 1110-1120 drx (300-305 USD). Obowiązkowy dla wnioskodawcy jest depozyt w wysokości 1000 drx (270 USD), który jest zwracany sponsorowi po odejściu osoby sponsorowanej z ZEA.

Wiza krótkoterminowa obejmuje 30-dniowy pobyt w Zjednoczonych Emiratach Arabskich. Nie jest odnawiane ani przywracane, jeśli nie zostało zużyte w ciągu 60 dni od daty wydania. Może być wydany zarówno pod patronatem osoby fizycznej, jeśli udowodniono pokrewieństwo sponsora i wnioskodawcy, jak i w ramach struktury handlowej. Pakiet dokumentów w obecności sponsora indywidualnego lub sponsora - struktura handlowa obejmuje te same dokumenty, co przy otwieraniu długoterminowej wizy dla gości.

Całkowity koszt rejestracji wynosi 610–620 drx (165–170 USD). Ponadto wnioskodawca otrzymuje depozyt w wysokości 1000 drx (270 USD), który jest zwracany sponsorowi po opuszczeniu ZEA przez sponsora.

Wiza wielokrotnego wjazdu jest ważna przez 6 miesięcy i pozwala jej posiadaczowi pozostać w Zjednoczonych Emiratach Arabskich nie później niż 14 dni po wjeździe. Wniosek o wizę wielokrotnego wjazdu można złożyć w ZEA, gdy wnioskodawca przebywa w kraju na wizie gościnnej. Nieodnawialne i kosztuje 2110-2120 drx (570-575 USD). Niemniej jednak nie ma sensu sprawdzanie warunków wydawania wielu wiz w ambasadzie państwa, w którym przebywa wnioskodawca, ponieważ mogą się one różnić w zależności od narodowości.

Wizy turystyczne Tylko licencjonowane hotele lub biura podróży mogą ubiegać się o takie wizy. Jeżeli wcześniej dozwolona lista krajów do wydawania wiz turystycznych obejmowała mniej niż 80 krajów, teraz to ograniczenie zostało całkowicie usunięte. Wizy turystyczne ważne przez 30 dni mogą być przedłużane dwukrotnie na taki sam okres. Wiza nie podlega zwrotowi, jeśli nie została wykorzystana w ciągu 60 dni od daty wydania. Całkowity koszt rejestracji to 210–220 drx (57–60 USD). Odnowienie wizy turystycznej kosztuje 610-620 drx (165-168 USD). Ponadto wnioskodawca otrzymuje depozyt w wysokości 1000 drx (270 USD), który jest zwracany sponsorowi po opuszczeniu ZEA przez sponsora.

Wiza tranzytowa (wiza tranzytowa / 96-godzinna) jest przeznaczona na 96 godzin pobytu w Zjednoczonych Emiratach Arabskich. Nie jest odnawiane ani przywracane, jeśli nie zostało zużyte w ciągu 30 dni od daty wydania. Wydawany jest podróżnemu, pod warunkiem że przerwa między lotami wynosi co najmniej 8 godzin. Aby uzyskać wizę, potrzebujesz kopii paszportu, wypełnionego formularza na wizę 96-godzinną, biletu na następny lot, rezerwacji pokoju hotelowego. Wydane w urzędzie celnym kosztuje 165 drx (45 USD).

Wizy na edukację (wiza edukacyjna / studencka) można uzyskać tylko w imieniu licencjonowanych instytucji edukacyjnych w Zjednoczonych Emiratach Arabskich. Kandydat w momencie składania wniosku musi zostać przyjęty na szkolenie i mieć pod ręką ubezpieczenie medyczne. Depozyt w wysokości 1000 drx (270 USD) jest pobierany po otrzymaniu wizy i zwracany po upływie daty ważności. Ten rodzaj wizy wydawany jest na okres 60 dni i może być aktualizowany czterokrotnie.

Pierwsza wiza studencka kosztuje 1110-1120 drx (300-305 USD), przedłużenie - 610-620 drx (165-168 USD).

Wizy dla wystawców, festiwali i konferencji (Visa na wystawę, Visa na festiwal, Visa na konferencję). Ten nowy typ wizy wydawany jest na okres 30 dni tylko dla agencji rządowych i prywatnych firm. Nie jest odnawiane ani przywracane, jeśli nie zostało zużyte w ciągu 60 dni od daty wydania.

Pakiet dokumentów zawiera: zdjęcie wnioskodawcy poświadczone przez sponsora, kopię paszportu sponsora, kopię dowodu rejestracyjnego firmy, kopię licencji firmy, oficjalny list od organizatora wystawy, festiwalu i konferencji o wydarzeniu, wskazujący datę, miejsce i czas, ubezpieczenie medyczne. Jest wart jednego z podgatunków tych wiz 210-220 drx (57-60 USD).

Wiza medyczna - nowy typ wizy, wydawany tylko wtedy, gdy sponsor jest instytucją medyczną licencjonowaną przez Ministerstwo Zdrowia ZEA. Wiza wydawana jest na okres 90 dni i może być przedłużana dwukrotnie na 60 dni. Nie zostanie przywrócony, jeśli nie został użyty w ciągu 60 dni od daty wydania.

Aby uzyskać wizę tego typu, należy złożyć: zdjęcie wnioskodawcy poświadczone przez sponsora, kopię zaświadczenia o rejestracji instytucji medycznej, kopię zaświadczenia o karcie szpitalnej z Ministerstwa Zdrowia, ubezpieczenie medyczne. Wiza kosztuje 1110-1120 drx (300-305 USD), odnowienie - 610-620 drx (165-168 USD).

Krótkoterminowe zezwolenie na pracę (wiza służbowa) wydawane jest cudzoziemcom, którzy muszą pracować w Zjednoczonych Emiratach Arabskich nie dłużej niż 14 dni. Nie jest odnawiane ani przywracane, jeśli nie zostało zużyte w ciągu 14 dni od daty wydania. Ta wiza kosztuje 310/320 drx.

Wiza rezydenta (wiza pobytowa). Wydawany jest osobom, które chcą ponownie połączyć się z rodziną mieszkającą w ZEA. Okres ważności wynosi 3 lata. Wiza jest automatycznie anulowana, jeśli jej posiadacz nie przebywa w ZEA przez ponad 6 miesięcy.

Rodzice mieszkańców Zjednoczonych Emiratów Arabskich otrzymują tego rodzaju wizę po specjalnym zatwierdzeniu. Wiza rodziców po 3 latach może być przedłużana co roku. Depozyt w wysokości 5000 dirhamów (1367 USD) jest płacony za każdego rodzica, który jest zwracany po zamknięciu wizy.

Wiza robocza Wiza służbowa (zezwolenie na pracę) jest wydawana przez Departament Imigracji obcokrajowcowi, który ma zaproszenie do pracy w Emiratach, poświadczony przez Ministerstwo Pracy ZEA.

Wiza jest ważna przez dwa miesiące od daty wydania. Umożliwia wjazd do kraju na okres do 30 dni. W tym czasie pracodawca musi zacząć ubiegać się o wizę na pobyt stały.

OBOWIĄZKOWE UBEZPIECZENIE ZDROWOTNE NA PRZYBYCIE W ZEA

W ramach nowej polityki wizowej ZEA przyjęto przepis dotyczący obowiązkowego ubezpieczenia zdrowotnego dla osób wjeżdżających do kraju.

Ubezpieczyciele oferują trzy opcje ubezpieczenia, w zależności od długości pobytu w ZEA. Na przykład w Dubaju, jeśli posiadasz wizę na 30 dni, koszt ubezpieczenia wyniesie 40 drx (11 USD), na okres 90 dni - 90 drx (25 USD), na okres 180 dni z możliwością wielokrotnego wjazdu - 185 drx (51 USD) ) Ubezpieczenie jest ważne tylko na terytorium Zjednoczonych Emiratów Arabskich.

Ubezpieczenie obejmie 100% kosztów usług medycznych w razie wypadków lub innych wypadków prowadzących do hospitalizacji, w tym operacji i pobytu pacjenta w szpitalu. Pokrywają również koszty leków, które ma dany szpital.

Ubezpieczenie obejmuje rekompensatę za okres rehabilitacji w ramach usług wizowych i dentystycznych, jeżeli zęby ubezpieczonego zostały uszkodzone w wyniku wypadku. W przypadku śmierci ubezpieczonego firma ubezpieczeniowa ponosi zobowiązania finansowe w wysokości 7 000 drx (1944 USD) za wysłanie zwłok do kraju rejestracji.

Ubezpieczenie nie obejmuje przypadków aktywacji chorób przewlekłych, ciąży i porodu, usług okulistycznych i dentystycznych. Pomoc w aktywacji chorób przewlekłych można uzyskać bezpłatnie, jeśli stan pacjenta stanowi zagrożenie dla jego życia.

Jak otworzyć wizę turystyczną do Zjednoczonych Emiratów Arabskich?

Wizy turystyczne otwierają służby imigracyjne. W tym celu biura podróży lub hotele zarejestrowane w Zjednoczonych Emiratach Arabskich składają dokumenty do ich otwarcia. Z reguły wiza jest otwierana na wniosek strony wysyłającej.

Strona przyjmująca zwykle odrzuca wniosek osoby prywatnej, ponieważ w takim przypadku może być jej trudno uzyskać 100% gwarancję zapłaty i powrotu turysty do domu przed upływem terminu ważności wizy.

Czy to prawda, że ​​ZEA nie otwiera wiz dla dziewcząt poniżej 30 lat?

W Emiratach nie ma ograniczeń wiekowych dotyczących otwierania wiz. Jednak władze ZEA od czasu do czasu ograniczają wydawanie wiz tylko samotnym młodym kobietom.

Wiedząc o tej praktyce, biura podróży starają się unikać możliwych problemów i odmawiają ubiegania się o wizę, jeśli turysta ma mniej niż 30 lat. Jednak kobieta w wieku do 30 lat bez wizy jest otwierana, jeśli lata z mężem lub ojcem - imiona. Inną opcją jest, gdy dziewczyna zostawia gwarancję w biurze podróży, gwarantującą jej szybki powrót. Możesz również rozwiązać problem, rezerwując i płacąc za hotel pięciogwiazdkowy - w tym przypadku prawdopodobieństwo odmowy jest znacznie niższe. Jeśli odmówiłeś otwarcia wizy w jednym biurze podróży - poszukaj innego.

Czy mogą pojawić się problemy, jeśli mąż i żona mają różne nazwiska?

Problemy mogą pojawić się tylko podczas ubiegania się o wizę wjazdową, zwłaszcza jeśli żona ma mniej niż 30 lat. Jeśli wizy są już otwarte, przy wjeździe do kraju nie będzie problemów. Aby wykluczyć możliwość nieprzyjemnych sytuacji, weź akt małżeństwa. Niektóre biura podróży zalecają tłumaczenie go na angielski i notarialne, ale najczęściej jest to niepotrzebna reasekuracja.

Czy potrzebuję oryginalnej wizy wjazdowej do ZEA w rosyjskich urzędach celnych?

Aby opuścić kraj, oryginalna wiza nie jest potrzebna - wystarczy mieć kopię w dłoniach, przesłaną faksem. Duże firmy turystyczne wysyłają swoich klientów w ogóle bez kopii wiz. Przedstawiają straży granicznej krajów WNP własny dokument, który zawiera listę odlotów, na które można uzyskać wizę. Turyści otrzymują oryginalną wizę na lotnisku przylotu: osoby prywatne poprzez specjalną usługę dostarczania wiz, zorganizowani turyści - od pracownika biura podróży będącego gospodarzem.

Niedawno emirat Dubaju zaczął wydawać tak zwane „elektroniczne” wizy turystyczne, wydawane w całości przez Internet. Takie wizy w ogóle nie mają oryginału - tylko kopię, która jest przesyłana za pośrednictwem poczty elektronicznej lub faksu. Odpowiednio na lotnisku w Zjednoczonych Emiratach Arabskich oryginał takiej wizy nie musi być uzyskany - możesz przejść do kontroli paszportowej za pomocą zwykłej kopii.

Ważny dodatek: obecnie wizy „elektroniczne” w Dubaju są ważne tylko w dwóch emiratach - Dubaju i Sharjah.

Dlaczego skanują siatkówkę przy wjeździe do ZEA?

Skanowanie siatkówki (kontrola wzroku) pozwala zatrzymać wjazd do kraju osób, które zostały wcześniej deportowane z ZEA i znalazły się na czarnej liście. Obecnie prawie 100% cudzoziemców przybywających do kraju jest poddawanych tej procedurze, która często prowadzi do dużych kolejek po przybyciu. Ci, którzy przejdą tę kontrolę, otrzymują pieczęć na wizie (lub jej kopiach) i mogą przejść do kontroli paszportowej.

Obejrzyj wideo: XIII Płocka Noc Kabaretowa - Nowaki - Wiza (Październik 2019).