Najczęściej zadawane pytania dotyczące nieruchomości w ZEA

Nie jest tajemnicą, że uzyskanie zezwolenia na pobyt w Zjednoczonych Emiratach Arabskich jest jednym z decydujących czynników przy nabywaniu lokalnych nieruchomości dla cudzoziemców. Należy jednak przypomnieć, że „zezwolenie na pobyt” i „wiza pobytowa” są dalekie od tego samego.
Aby wyjaśnić tę i wiele innych kwestii interesujących przyszłych mieszkańców nowych budynków w Dubaju, zwróciliśmy się do Igora Wasiliewa, kierownika ds. Rozwoju w firmie deweloperskiej Creative Concepts.

Co to jest wiza dla rezydentów ZEA i co daje jej posiadaczowi?Istnieje kilka rodzajów wiz rezydenta: państwo, praca i inwestor.
Początkowo wizę tę uznawano za prawo do długoterminowego (3 lata) pobytu w Zjednoczonych Emiratach Arabskich w celu czasowego prowadzenia działalności zawodowej, zarówno jako pracownik, jak i inwestor.
Obecnie wydawana jest również wiza na trzyletnią rezydencję na podstawie umów sprzedaży obiektów mieszkaniowych z prawem do bezwarunkowego przedłużenia. Przyjęcie ustawy federalnej w sprawie wizy na pobyt stały na stałe jest obecnie opracowywane i zostanie rozwiązane w najbliższej przyszłości.
Wiza rezydenta uzyskana przy zakupie domu daje prawo do długoterminowego pobytu w kraju i możliwość otwarcia rachunków w bankach międzynarodowych, ale nie daje zgody na zatrudnienie. Jednak wszystkie pytania dotyczące zatrudniania są rozwiązywane wraz z nabyciem karty pracy, którą każdy może uzyskać na podstawie umowy o pracę.

Czy nabywca domu potrzebuje karty pracy przy zakładaniu własnej firmy?
Wiza inwestorska nie oznacza karty pracy. Jeśli jednak kupujący, oprócz inwestowania, planuje prowadzić działalność gospodarczą, w tym przypadku zgodnie z obowiązującymi przepisami musi uzyskać wizę inwestora spółki.

Czy każdy nabywca nieruchomości otrzymuje wizę na pobyt stały?
Inwestując w nieruchomości, wizę należy złożyć, jeśli kupujący nie ma innej wizy rezydenta. Koszt otwarcia wizy to 5000 dirhamów. Możesz rozpocząć proces rejestracji na miesiąc przed zakończeniem projektu. Jeśli nie ma rezydenta w OAU przez więcej niż 180 dni kalendarzowych, wiza traci ważność, podobnie jak każda inna wiza rezydenta.
Deweloper jest odpowiedzialny za uzyskanie wizy w Departamencie Imigracji, do którego kupujący musi przekazać wszystkie dokumenty niezbędne do otwarcia wizy, w tym wyniki badania lekarskiego. Jeżeli transakcja jest dokonywana za pośrednictwem agencji nieruchomości, dokumenty są przekazywane deweloperowi przez jednego z uczestników sprzedaży, zgodnie z umową.

Ile osób może sponsorować właściciel domu? Czy jest to ograniczone wielkością przestrzeni życiowej?
Wynajmujący ma prawo sponsorować swoją żonę i dzieci, niezależnie od ich liczby i wielkości mieszkania. Zgodnie z obowiązującym prawem ZEA żona nie może sponsorować męża. Ten problem można rozwiązać, sporządzając umowę, na mocy której małżonek jest współwłaścicielem nieruchomości.

Kreatywne koncepcje
Tel .: +971 4 222 9007
Faks: +971 4 222 1130
[email protected]
www.crecons.com

Obejrzyj wideo: Nieruchomości i biznes. Historia Pawła Albrechta. (Październik 2019).